Mağaza rehberi: Bilim neden iş yerinizde müzik çalmalısınız diyor?
Markanıza bir ses vermek ve satışları arttırmak için müziği kullanmak
Bir işe başlıyorsunuz ve çoğu şeyi hallettiniz. Başlamak için yeterli sermaye elinizde, harika bir konum buldunuz ve bütçenize uygun olması için pazarlık yaptınız. Mağazanızın önü ve logonuz gibi görsel işleri hallettiniz. Bir Instagram hesabı, Facebook profili oluşturdunuz ve bir online satış mağazası kurdunuz. Bir sürü harika pazarlama ve promosyon yolu planladınız. Güvenilir tedarikçileriniz var ve iyi bir ekip kurdunuz.
Ancak büyük açılıştan birkaç gün önce müziği tamamen unuttuğunuzu fark ettiniz.
Tanıdık geldi mi?
Anlaşıldığı üzere mağazalardaki müzik oldukça önemli bir detay. Ve halihazırda ilerleyen bir işiniz olduğunda da yeni bir işe başladığınızdaki kadar doğru tınıları bulunmak önemlidir.
Görsel içerikler mağazanızın yüzü ise müzik mağazanızın sesidir. Müzik, müşterilerinizi eğlendirmekten çok daha fazlasıdır. O, müşterilerin sizin kim olduğunuzu bilmesini sağlayan mağazanızın ruhudur.
Western Kentucky Üniversitesi’nden Profesör Ronald E. Milliman 1980’lerde müziğin alışveriş alışkanlıklarını nasıl etkilediğini araştıran bir araştırmaya önderlik etti. Buna karşın, büyük zincir şirketler arasında bile müziğin mağazalara olan etkisindeki cehalet hala sürüyor. Bu, müziğin satın alım kararlarında mağazanın görsel elementleri ve markalaşma süreci kadar etkili olduğunu kanıtlamış olmasına rağmen böyledir.
Hepimiz müziğin farklı şekillerde beyni etkileyebildiğini biliyoruz. Görsel ögelerin tersine müzik yorum yapması daha zor bir şeydir. Bu müzik doğru mu? Bu markamın sesi gibi mi? Bu sorulara ilişkin cevaplar genellikle hemen gelmez.
Müzik görsel ögelerden daha özneldir ve insanların onun hakkında güçlü fikirleri vardır. Muhtemelen müzik zevkinizin oldukça iyi olduğunu düşünüyorsunuz ama Post Malone’a olan sevginiz Fransız pastaneniz için pek de iyi bir seçim değil. Bu işi halletmenin en iyi yolu sesli kimliğinizi görsel kimliğiniz kadar dikkatli bir şekilde kararlaştırarak buna baştan girişmektir.
Mağazanızda torbalarca satış yapmak
“En iyi mağaza müziği aslında pek de hatırlayamadığınızdır. En iyi müzik sizi büyüleyen bir ortam yaratır ama bilinç seviyesinin altında kalır.” diyor İsveç merkezli tasarım ajansı SpaceSonology’nin kurucusu ve CEO’su Jasmine Moradi. Ve ekliyor “En kötü müzik ise genellikle fark ettiğinizdir çünkü bu müzik markanıza ve mağaza ortamınıza uymayan müziktir.”
Moradi büyük markaların moda şovlarına çokça para harcadığını ama burada çalan müziği mağazalarındaki müşterilere da çalmaları gerektiğini söylüyor. Böylece müşteriler şovu kaçırmış olsa da o müziği tecrübe eder. Bu giyim markalarına müşterileri ile bağ kurmak için ekstra bir olanak sağlar. Moradi’ye göre, büyük markalar çoğunlukla müziği şovlarında ve reklamlarında bir eğlence olarak görüp sürekli olarak müzik çalmanın marka üzerindeki etkisini unutuyorlar.
Moradi’nin tespitleri arasında, en büyük mağazacıların bile farklı konumlarda neyin çaldığını kontrol etmekte problem yaşadığını da yer alıyor. Dijital yayının bulunmasına kadar mağazacılar farklı konumlardaki mekanlarına CD’ler göndermek zorunda kalıyordu. Bu durumda kontrol sağlamak ve çalışanların kendi sevdiği şeyleri değil de gönderdiğiniz CD'leri çaldığından emin olmak zordu. Aynı zamanda çalışanlar CD’leri değiştirmeyi sıklıkla unuturdu ve bu da müzik tecrübesinin tekrarlayıcı ve sıkıcı olmasına sebep olurdu. Bu mağaza müziğinin pazarlama için faydalı bir yol olarak görünmesini engelledi. Ancak dijital yayıncılıkla beraber bu değişiyor.
“Arka plan müziği hak ettiği kadar önemli bir pazarlama yolu olarak görülmeye başlıyor. Fonksiyonel asansör arka plan müziğinden duygusal ön plan müziğine dönüşüyor” diyor Jasmine Moradi.
Moradi, giyim mağazası GANT’ın müziğe sofistike bir yaklaşımı olduğunu söylüyor ve ekliyor, “Bir marka oluştururken aynı zamanda hitap etmek istediğiniz müşteri tipinin karakterini de belirliyorsunuz. Görsel reklamlar yardımıyla müşterilerin kendilerini benzetmesini istediğiniz kişiyi yaratıyorsunuz”. Ama Moradi’ye göre GANT müziği yarattığı ideal karakterle eşleştirebileceğini düşünür ve müşterilerin kendini markayla ilişkilendirme arzusunu artırır. “Müziğin sadık müşteriler yaratacağını anlarlar… Müşterilerin mağazanıza girdiğinde nasıl bir duygu içinde olmasını istiyorsunuz? Doğru müzikle içeriye girdikleri gibi o hissi yaratabilirsiniz” diyerek durumu özetliyor SpaceSonology’nin CEO’su.
Mağazacılıkta arka plan müziği
Çaldığınız müziğin müşterilerinizin beklentileri ile eşleşmesi gerektiği açıktır. Eğer bir çiçekçiyseniz ve müşterilerin içerde gezinip gülleri koklamasını istiyorsanız metal müzik çalamazsınız. İnsanlar uyumlu hissetmez. O kadar stresli olurlar ki ürünleri görmezler bile. Bu gezinmeyecekleri yani satışlarınızda bir kayıp yaşayacağınız anlamına gelir. İstedikleri çiçeği hızlıca alıp aceleyle dışarı çıkacaklardır. Jasmine Moradi bunun doğru ortamda doğru müziği kullanmanın en önemli sebeplerinden biri olduğunu söylüyor.
“Bir mağazada ne kadar uzun kalırsanız yeni ürünleri keşfetmeye o kadar yakın hale gelirsiniz" diyen Moradi, mağazacılıktaki müzik hakkında çoğu bilginin hala bulunmadığını söylüyor.
“Etkileyici bir bilgi, doğru müziği çalarak telafi edici alışveriş kararları yaratabilmemizdir. Üzgün olduğunuzda kendinizi neşelendirmek için daha fazla alışveriş yaptığınız bir gerçektir. Melankolik müzikler çalarak satışlarınızı arttırabilir misiniz? Bu heyecanlandırıcı bir alan ancak şimdiye kadar çok az araştırma yapıldı” diyerek konuya dikkat çekiyor Jasmine Moradi.
Mağaza müziği için ipuçları
Hoparlörlerin kontrolünü elinize alın. Hangi müziği çaldığınızı ve neden çaldığınızı bilin. Rastgele seçimler yapmayın. Listeleri karışık çalmayın. Müziğinizi planlayın.
Müziğin amacı müşterilerin beklentilerini karşılamaktır. Müzik markanızın sesidir. SpaceSonology’nin kurucusu ve CEO’su Jasmine Moradi, “Müşterileriniz mağazanıza reklamlar ve sosyal medya tarafından oluşturulmuş beklentilerle girer. Müziği kullanarak aynı duyguları yaratmanız gerekir. Reklamlar, görseller ve müzik bir arada çalışmak zorundadır” sözleriyle mağaza sahiplerinin üzerlerinde olan yükümlülüğü özetliyor.
Öylece durmayın. Yıllarca kullanabileceğiniz bir logonun aksine müziğin markanızın duygusal değerleri ile eşleşebilmesi için çalma listelerini sürekli yenilemeniz gerekir.