Bir ritim eşliğinde alışveriş: Müzik müşteri davranışlarını etkiler
Çoğu mağaza sahibi mağazacıları için “vay canına!” etkisini yaratmanın gittikçe zorlaştığını bilir. Özellikle küçük ve şahıslar tarafından yürütülen mağazalar için piyasa artan bir rekabet söz konusu. Mağaza sahipleri markanın tanınırlığını arttırmak için artık sadece ürünlerine, konumlarına, fiyatlarına, özel promosyonlara güvenemez.
Ön görüşlü mağaza sahipleri özel seçilmiş müziklerle dükkanlarının atmosferini ve hissettirdiği şeyleri ayarlayarak; dekor, ışıklandırma ve görsel tasarım gibi geleneksel mağaza elementlerinden daha fazlasını arıyorlar. Mağazanın markası, doğal, kendiliğinden hangi müziğin seçilmesi gerektiğini belirtmeliyken, müziğin temposu ve hızı müşterilerin davranışları üstünde belirgin bir etkiye sahip olabilir. Tek endişeniz hangi müziğin insanların bir şeyler satın almasını sağlayacağı olmamalıyken arka plan müziğinin bilgece seçilmesi uzun süreçte, bir işin ilerlemesine yardım edebilir; mutlu müşteriler-mağaza müziği
Müzik türlerinin gücü
Mağaza alışverişinin çevrimiçi alışverişten daha üstün olduğunun göstergesi, duyular arası bir tecrübe sağlamasıdır. Çoğu mağaza, belki de hepsi, insanların bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde duyduğu bir ön ya da arka plan müziği çalar. Amaç, müşteri davranışlarına etkilemeye geldiğinde kolayca genel bir çalma listesi seçmek istediğinizi vermeyecektir. Müşterilerde doğru duyguları tetiklemek için doğru müzik türünü seçmek hayati önem taşır. Düşünme aşamasında müşterilerin yaşı, cinsiyeti, ırksal kökeni ve kültürel etkilerini göz önüne alınmalıdır.
Müşterileriniz hakkından mümkün olduğunca fazla veri toplamak mağazanızda çalması için doğru müzik türünü seçmenin etkenlerini geliştirecektir. Texas Üniversitesi’nden David Kim ve Charles S. Areni tarafından 1993’te yürütülen bir araştırmaya göre, klasik müzik dört gün boyunca şarap dükkanlarında en iyi 40 şarkıları ile değiştirilmişti. Müşterilerin popüler müzikler çaldığında daha ucuz şarapları, klasik müzik çaldığındaysa kesin olarak daha pahalı türdeki şarapları seçtiğini sonucuna ulaşıldı.
Klasik müzik şarap dükkanları ya da pahalı ürünler satan dükkanlar için uygun bir seçim olsa da belirli ürünlere adanmış mağazalar için her zaman en doğru seçim değildir.
Celine Jacob ve arkadaşlarının 2009’da yaptığı bir araştırmada, bir çiçekçi dükkanı için özelleştirilmiş müzikler çalındığında tüketiciler üzerindeki etkisini test edildi. Çiçekçilerde hiç müzik çalınmazken, pop ya da romantik müzik çalarken müşterilerin alışveriş kararları takip edildi. Bu çalışma, romantik müziğin insanların alışverişleri üzerinde olumlu yönde harika bir etkisi olduğunu buldu.
Her müşterinin kişisel zevki ve geçmiş tecrübelerinden dolayı her kişinin farklı müzik türlerine tepkisi doğal olarak değişebilse de mağazanız için müzik seçimlerinizi müşteri kitlenize göre yapmak en doğrusu olacaktır. Eğer mağazanız antikalar ve Çin porseleni satıyorsa klasik ortam müziği seçin. Diğer bir yönden, eğer X jenerasyonuna hizmet ediyorsanız rock'n roll’u tercih edin.
Müzik türlerini bir araya getirmek veya değiştirmek
Çaldığınız müzik türüne göre mağazanızın hissettirdiği duyguları değiştirmek mümkün olabilir. Doğru zamanda doğru müziği çalmak sadece müşterilerde kalıcı bir etki oluşturmanızı sağlamaz, aynı zamanda var olan ve potansiyel müşterileriniz için marka farkındalığınızı da inşa edip artırmamıza yardımcı olabilir. Kişiselleştirilmiş ancak çeşitli bir müzik stratejisi bir mağazacılık markasını destekleyebilir, nüfusa ve psikolojik kriterlere bağlı ekstra bilgileri de kullanarak daha geniş bir müşteri kitlesi ile bağlantı kurmanızı sağlayabilir. Müziği mağazacılık tecrübesinin ayrılmaz bir parçası yapın, bu müşterilerinizin mağazanıza yönelmesine ve alışveriş yapmasına neden olabilir. Oluşturduğunuz ortam müşterilere ürünlerinizin eşsizliği ve servis kaliteniz hakkında ipuçları veren bilgiler sağlar. Bir şey satın almaya karar verirken çoğu müşteri sunulan belirli ürünlerden ve servislerden daha fazlasına geri dönüş yapar. Dikkatlice seçilmiş mağaza müziği daha fazla insanı içeri çekebilir ve mağazada dolaşma süresini, marka tanınırlığını ve satın alım kararlarını etkileyebilir.
Tempo ve ses seviyesi
1982'de bir süpermarkette yürütülen bir deneyde Loyola Üniversitesi'nin İşletme Yönetimi okulunda pazarlama profesörü olan Ronald E. Milliman dokuz gün boyunca her gün yavaş ya da hızlı tempolardaki çeşitli arka plan müziklerini çaldı. Veriler hızlı müzik çaldığında müşterilerin mağazada daha hızlı hareket ettiğini, yavaş müziğin müşteriler yavaşlamasına ve daha fazla alışveriş gerçekleştirmesine sebep olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, sadece yavaş bir arka plan müziği çalarak fark edilir şekilde yüksek günlük kar elde edildi.
Ekstra cazibesi olan duyguları kullanın
Müzik kendi başına güçlü olduğu kadar güzel kokular, tatminkar ürün yerleşimleri ve ürünlerinizin kullanılabilirliğiyle birlikte harmanlandığında göz atma ve alışverişlerin artışında reddedilemez bir etki oluşturabilir.
Rutgers Üniversitesi'ndeki bir psikoloji profesörü olan Doktor Maureen Morrin tarafından 2005 yılında yapılmış bir çalışma, müziğin dürtüye dayalı müşterilerde daha fazla satın almayı tetiklediğini, sadece turunçgiller kokuları kullanılarak dürtüye dayalı alışveriş yapmayanlar alışverişe daha fazla zaman ve para harcamaya cesaretlendirdiği sonucuna ulaştı. Tabii ki markanız için doğru kokuyu seçmek doğru müziği seçmek kadar önemlidir.
Doğru şekilde kullanıldığında dikkatlice seçilmiş müzik güçlü bir pazarlama aracıdır. Onları rahatlamaya, göz atmaya ve hem alışveriş tecrübelerinden hem de satın alımlarından memnun olmaya yöneltirken müşterilerinizin hislerini pozitifleştirir. Markanız için doğru türü, tempoyu ve ses seviyesini seçmek mağazanıza giren çoğu tüketicinin harcama alışkanlıklarını iyi yönde etkilemenize yardımcı olabilir.